Τα μόνιμα μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρος, ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βλαδίμηρος, ο Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας Μητροπολίτης Μίνσκ και Σλούτσκ Φιλάρετος, ο Μητροπολίτης Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, ο Μητροπολίτης Κισινγιόβ και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, ο Πρωτοσυγκελεύων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Σαράνσκ και Μορδοβίας Βαρσανούφιος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι «η ημερησία διάταξη περιλαμβάνει τα τρέχοντα ζητήματα της δραστηριότητας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα ασχολούνται με τα αποτελέσματα των Πατριαρχικών επισκέψεων και διάφορων εκδηλώσεων καθώς και με την αξιολόγηση της δράσης της Διασυνοδικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε πρόσφατα».
Επίσης, ο Πατριάρχης ανέφερε ότι «πρόκειται να αντιμετωπισθεί μια σειρά σπουδαίων θεμάτων σχετικά με την ανασυγκρότηση της κεντρικής εκκλησιαστικής διοίκησης», συνεχίζοντας «καθώς αποδεικνύει η ζωή, πρέπει να συνεχίζουμε το έργο μας σχετικά με την τελειοποίηση του συστήματος της κεντρικής εκκλησιαστικής διοίκησης και πρέπει να το συζητήσουμε σήμερα, όπως και μια σειρά σπουδαίων διορισμών μέσα στην Ιεραρχία».
Να αναφερθεί, ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της, εξέτασε την έκθεση του Προέδρου του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάσμκ κ. Ιλαρίωνα σχετικά με την αγιοποίηση του ιερομάρτυρα Φιλούμενου, Ηγουμένου του Φρέατος του Ιακώβ.
Τέλος, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας με απόφασή της ενέγραψε το όνομα του ιερομάρτυρα Φιλούμενου στο Αγιολόγιο της Ρωσικής Εκκλησίας, και καθιέρωσε η μνήμη του να εορτάζετε στις 16/ 29 Νοεμβρίου όπως ορίστηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Ο Άγιος Φιλούμενος ο Αγιοταφίτης
Ο Άγιος Φιλούμενος κατά κόσμος Σοφοκλής γεννήθηκε στην Λευκωσία, στις 15 Οκτωβρίου 1913. Από μικρός ξεχώρισε για την αγάπη που είχε προς τον Θεό και γι’ αυτό από πολύ νωρίς άναψε μέσα τους η επιθυμία για τη μοναχική ζωή.
Το 1937 εκάρη μοναχός παίρνοντας το όνομα Φιλούμενος. Ο Άγιος Φιλούμενος παρέμεινε στα Ιεροσόλυμα για 45 συνεχή χρόνια, μέχρι το μαρτύριό του.
Το 1943 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και αφού πέρασε από διάφορες διακονίες μέσα στο Πατριαρχείο και διορίσθηκε σε διάφορες θέσεις υπηρετώντας πάντοτε με ευθύνη και φόβο Θεού και με πολύ αγάπη προς τους αγιοταφίτες πατέρες, στις 8 Μαΐου του 1979 μετατέθηκε στο Φρέαρ του Ιακώβ όπου υπηρέτησε μέχρι το μαρτυρικό του θάνατο, στις 29 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Εκεί όμως, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα από φανατικούς Εβραίους που συνέχεια τον απειλούσαν ότι αν δεν εγκαταλείψει το Φρέαρ και πάρει τις εικόνες και τον Εσταυρωμένο να φύγει, θα τον σκοτώσουν.
Εκείνος όμως απαντούσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το προσκύνημα, αλλά ότι ήταν έτοιμος ακόμα και να μαρτυρήσει, ως πιστός φύλακας αυτού.
Το απόγευμα της 29ης Νοεμβρίου του 1979, ημέρα της μνήμης του Αγ. Μάρτυρος Φιλουμένου, φανατικοί Εβραίοι μπήκαν στο χώρο του Φρέατος του Ιακώβ κι ενώ ο Άγιος τελούσε τον Εσπερινό, του επιτέθηκαν με τσεκούρι, τον κακοποίησαν και τέλος τον σκότωσαν.
Το μαρτύριό του ήταν φρικτό, γιατί οι δήμιοί του τον χτύπησαν αλύπητα στο πρόσωπο και του έκοψαν τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού. Στη συνέχεια βεβήλωσαν την Εκκλησία και το Σταυρό κι έριξαν μια χειροβομβίδα καταστρέφοντας τον χώρο.
Είναι συγκλονιστική η μαρτυρία του π. Σωφρονίου που παρέλαβε το τίμιο λείψανο του μάρτυρα για να το ντύσει και να το ετοιμάσει για την ταφή, ότι παρέμεινε 5 μέρες μετά το μαρτύριό του ζεστό και εύκαμπτο και «βοήθησε» το Γέροντα Σωφρόνιο για να τον ντύσει.
Συγκλονιστική είναι επίσης η μαρτυρία του κατά σάρκα αδελφού του π. Ελπιδίου, που αν και μίλια μακρυά, άκουσε τη φωνή του π. Φιλουμένου να του λέγει: «Αδελφέ μου με σκοτώνουν προς δόξαν Θεού. Σε παρακαλώ μην αγανακτήσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλειο σας....