Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Θεμέλιο των Αρετών η Ταπείνωση

Η ταπείνωση, είπε κάποιος άγιος, είναι η αρετή που παρουσιάζει τον άνθρωπο αξιοκαταφρόνητο, όταν αυτός γνωρίζει καλά τον εαυτό του. Κατοικεί στα αισθήματα της καρδιάς, ουσιαστικά. Συνίσταται όλη, στο να έχει κανείς ταπεινή γνώμη για τον εαυτό του, το οποίο στηρίζεται στο ότι γνώρισε καλά τον εαυτό του. (Ματθ. ε' 83)

Το δεύτερο σκαλοπάτι της ταπεινώσεωςκαταφρονήται. Να προτιμάς να μένεις άγνωστος, είπε κάποιο άγιος και να καταφρονήσαι. (Πραξ. ε΄41)

Είναι καλό να ομολογή κανείς τα σφάλματά του, αλλά ακόμη καλύτερα να συμφωνεί ειλικρινά, όταν γι΄ αυτά τα σφάλματα τον κατηγορούν. Αυτός είναι πράγματι ταπεινός. (Άγιος Ιωάννης της Κλιμακος)

Το τρίτο σκαλοπάτι της ταπεινώσεως συνίσταται στο να μην αποδίδης στον εαυτό σου τίποτε το καλό, αλλά να αποδίδης το πάν στον Θεό, μάλιστα όταν έχεις ευνοηθεί με φυσικά χαρίσματα η την χάρη του Θεού, και η εκτίμηση των ανθρώπων σε περικυκλώνει.

Η περιφάνεια είναι αυτή που μας εμποδίζει να γίνουμε άγιοι. Η υπερηφάνεια είναι η αλυσίδα, απο όπου εξαρτώνται όλες οι κακίες.
Η ταπείνωση είναι αυτή απο όπου εξαρτώνται όλες οι αρετές (Λουκ. ις' 15)

Όταν λείπει η ταπείνωση, εκεί είναι ο τρόμος, η σύγχυση και καμμιά ανάπαυση. Σβήνεται η αγάπη μέσα στις ψυχές, γεννιέται το μίσος, η διχόνοια, η ζηλοτυπία, ή ταραχή στην οικογένεια, στην κοινωνία. (Ίακ. γ' 16)

Να ασχολήσαι περισσότερο με τον εαυτό σου και να μη κρίνεις κανένα.
Σε λησμονούν; Nα είσαι ήσυχος και να σκέπτεσαι τον Ίησου και τις ανευλαβείς βρισιές που υπέφερε στο πραιτώριο. (Ματθ. κζ' 30-31)

Σε διατάζουν με ύφος υπερήφανο; Διατήρησε την ηρεμία στην ψυχή σου. Σε παρενοχλούν συχνά με επιπλήξεις και συμβουλές; Να λοιπόν ευκαιρίες να στιλβώσης τον ανεκτίμητο μαργαρίτη μαργαρίτη της ταπεινώσεως. (Ρωμ. ιε' 1-2)

Δεν σε λαμβάνουν καθόλου υπόψη ενω άλλους εκούνε με θαυμασμό; Σε διακόπτουν ή δεν σου δίδουν τον λόγο; Εκδηλώνουν ενόχληση, όταν πρόκειται να σε ακούσουν; Παραχωρούν κάθε τι σε άλλους, ενώ σε σένα αρνούνται ότιδήποτε; Δεν έχεις παρά να ευχαριστήσης τον εσωτερικά, τον Θεό, για τις εξαίρετες αυτές ευκαιρίες που επέτρεψε για σένα, για να πλουτήσης στην αρετή της ταπεινώσεως και πρέπει να επωφεληθής απο αυτες τις ευκαιρίες. (Εφεσ. δ'2)


Ποτέ μη μιλάς για τον εαυτό σου. Όταν σε ρωτούν να απαντάς με λίγα λόγια, περιορισμένα.
(Ματθ. ιβ'36)

Να αγαπάς την σιωπή και κατάνυξη.
Να μιλάς με τιμιότητα και απλότητα. Ποτέ μη θελήσης να δείξεις πνεύμα επιδείξεως, όταν μιλάς.
Ποτέ μην εκφράζεις με αλαζονεία τον τρόπο που εσύ βλέπεις ή σκέπτεσαι.

Συνήθιζε να δέχεσαι με υπομονή τις παρατηρήσεις, αναγνώριζε το άδικο που έχεις. Μη κρύβης τα ελαττώματά σου, αλλα να ομολογής ειλικρινά αυτά, και έτσι με τον τρόπο αυτό θα σκοτώσης τον εγωισμό σου. (Ιακ. ε' 16)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλειο σας....